Ruben Smit

Ruben Smit is een gepassioneerd ecoloog en fotograaf. Als filmregisseur van natuurfilms maakte ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt prijs en het Gouden Kalf. In 2016 is Ruben uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz. In 2018 haalde zijn tweede natuurfilm WAD de status Gouden Film. Hij is bekend als tv-persoonlijkheid bij VARA’s Vroege Vogels, BuitenGewoon (tv.Gld) en zit regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door, PAUW en andere talkshows.

In 1996 afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit, richting Bosbouw. In 2002 promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit met het proefschrift “The secret life of woody species: A study on woody species establishment, interactions with herbivores and vegetation succession”. Gedurende zes jaar was hij universitair docent. Vanaf 2003 is hij professioneel natuurfotograaf & filmer. Zijn missie is om met zijn beeldverhalen mensen te inspireren om de natuur op te zoeken en te beleven.

Zijn foto’s worden gebruikt in allerlei nationale en internationale tijdschriften zoals o.m. National Geographic. Hij heeft diverse prestigieuze internationale fotoprijzen gewonnen. Zo won hij de eerste prijs in de categorie ‘mens & natuur’ bij de Europese Natuurfotograaf van het jaar wedstrijd (GDT, 2002). In 2005 won hij de eerste prijs bij de BBC Wildlife Photographer of the year wedstrijd in the categorie ‘Diergedrag’ met een oer-Hollandse foto van parende padden. Zijn stijl van fotografie wordt algemeen erkend als vernieuwend waarbij hij veel gebruik maakt van onscherpte en sfeer. Hij gebruikt zijn ecologische en fotografische kennis om columns, boeken e.a. te schrijven.

Als filmregisseur van natuurfilms maakt hij zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. De natuurfilm trok alleen al in Nederland meer dan 700.000 bezoekers naar de bioscoop en leverde hem een Gouden Kalf en een Rembrandt Award op.

In 2014 richt hij Ruben Smit Productions op, een eigen filmhuis, om daarmee tv-items, series en films over de natuur te kunnen maken. Zo maakte hij onder meer de documentaire Levende Rivier (tv première bij VARA NPO2 in december 2015) en een serie korte films voor en over de natuur op Nationaal Park de Hoge Veluwe (2015-2016).

In 2015 start een samenwerking tussen WUR en Ruben Smit Productions: Natural History Unit Nederland zich zal vestigen op de Wageningse campus. Daarmee krijgt Wageningen UR een in-huis constructie met een mediabedrijf gespecialiseerd in natuurproducties. De Natural History Unit Nederland is een initiatief van onder meer Ruben Smit. Filmmakers hebben toegang tot de nieuwste inzichten van de onderzoekers en ontstaan er voor Wageningen UR nieuwe mogelijkheden om kennis over de leefomgeving te delen met een breed publiek. De NHU-NL is een creatief platform en kweekvijver waarbij jong wetenschappelijk talent samenwerkt jonge getalenteerde natuurfilmers en -fotograven.

In 2018 ging WAD; overleven op de grens van water en land in premiere. Een ode aan het waddengebied waar Ruben jaren aan heeft gewerkt. Het idee hiervoor stamt al van voor de Nieuwe Wildernis. Juist ook omdat het waddengebied het gebied is met de ruigste oernatuur van Nederland, zo kwetsbaar is en zo uniek. Beluister hier het gesprek wat Ruben hierover had met Lex Bohlmeijer van de Correspondent.

In 2022 ging Grutto! in premiere. Deze natuurfilm volgt deze bijzondere Nederlandse weidevogel op zijn tocht over de wereld. Voor het eerst filmde de crew in meerdere landen en kwam ook de mens nadrukkelijk in deze film in beeld.

Lezingen & losse opdrachten

Regelmatig houdt Ruben lezingen over zijn passie; natuurfilmen en -fotografie. Natuurlijk altijd met veel beeld erbij en het liefst neemt hij je mee naar buiten. Een speciaal plekje in zijn hart hebben kinderen; hij gaat graag met jonge mensen op pad om hen mee te nemen naar buiten. De crew van Ruben Smit Productions is in te huren voor losse producties. Prijzen voor lezingen/ workshops zijn afhankelijk van de setting, locatie en de opzet. Neem contact op voor een offerte op maat.