Het team

Ruben Smit Productions werkt samen met een zeer getalenteerd team van fanatieke cameramannen, editors, onderwaterfilmers, media- & communicatiespecialisten en geluidsmannen die gebruik maken van de nieuws technologieën en apparatuur. In de Natural History Unit NL werkt een aantal van deze collega’s samen als creatief platform om filmproducties, natuurdocumentaires en beeldevents op een hoger niveau te tillen.

Filmen in de natuur is een ingewikkelde klus; je moet weten wanneer je waar moet zijn. Dat vraagt veel voorbereiding en planning. Essentieel hierbij is de kennis, toestemming en betrokkenheid van natuurbeheerders, terreineigenaren en overheden. De crew van Ruben Smit Productions werkt vanuit het principe van samenwerking en nauw (het liefst persoonlijk) contact. Onze producties zijn enkel en alleen mogelijk dankzij de steun, hulp, betrokkenheid en het enthousiasme van de inzet van vele organisaties. Vaste teamleden zijn Melchert Meijer zu Slochtern, Ruurd-Jelle van der Leij en Marjet Heins. De crew is in te huren voor losse producties.

Marjet Heins

PR & Communicatie

Ik ben Marjet en mijn taak is om de producties van Ruben Smit Producties in the spotlights te (laten) zetten; ik ben een nieuwszoeker & communicatiedame. Ik verwonder me graag, spaar oneliners en bijzondere gepassioneerde mensen om mij heen. Mensen die net naast de gebaande paden wandelen en onverwachte wendingen nemen. Zoals de crew van Wadfilm die op onvoorstelbare wijze het Wad weten te vangen in prachtige beelden en verhalen. Dat doe ik altijd in verbinding met mensen en daarbij werk ik buiten de lijntjes. Ik wil de wereld een beetje vrolijker, mooier en groener achterlaten dan hoe ik hem vond.

Melchert Meijer zu Schlochtern

Cameraman en Editor

Ik ben een gedreven ecoloog, natuurfotograaf en filmmaker. Voor Ruben Smit Productions ben ik cameraman, maak ik timelapsen, film ik met drones en werk ik in de postproduction. In onze producties heb ik hele mooie filmavonturen beleefd. De wadden geven nog meer wildernisgevoel en werken als cameraman voor WAD is daarmee ook echt een belevenis. Zo lag ik voor het filmen van grijze zeehonden naast vechtende bebloede mannen van ruim 300 kilo zwaar. Dat maakt wel indruk…! Voor onze nieuwste productie Grutto reis ik met de vogels mee; van Afrika tot de Noordpool. Het is zo indrukwekkend als je je realiseert dat zo’n klein vogeltje zulke enorme afstanden aflegt.

Ruurd Jelle van der Leij

Cameraman

Ik ben Ruurd Jelle van der Leij en één van de cameramannen van Ruben Smit Productions. De afgelopen jaren heb ik het voorrecht om ongelooflijk veel mogen filmen in de natuur. Van de wadden voor WADfilm tot de Steppekiekendief die broedde in een maisveld. Dit maakt het werk extra bijzonder omdat je op die kleine eilanden een gevoel van vrijheid ervaart wat ik zelf nergens anders zo heb ervaren. Alleen al het feit dat je je apparatuur kan laten staan in de wetenschap dat er geen grijze zeehond het in zijn hoofd haalt om deze mee te nemen, maakt het al uniek. De ultieme klus tot nu toe was toch wel het filmen van de jonge slechtvalken in een grondnest op Rottumerplaat. Zij zijn zeer schuw en dichtbij het nest filmen was nog een flinke toer. De ervaring werd nog mooier toen er tijdens een tweede bezoek drie grote jongen rondvlogen. De energie die je in zo’n scene steekt is enorm, ook fysiek. Maar als het zich in zulk mooi beeld uitbetaalt, is dat waar ik graag voor wil afzien.

Ruben Smit

Filmregisseur, ecoloog & natuurfilmer

Als filmregisseur van natuurfilms maakte ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt prijs en het Gouden Kalf. In 2016 is Ruben uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz. Eind 2016 was de natuurdocumentaire ‘Schatkamer van de Veluwe’ op NPO2 en in 2015/2016 is ‘Levende Rivier’ te zien geweest op NPO2 én in diverse bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

Zijn film WAD behaalde in 2018 de status Gouden Film en maakte een indrukwekkende theatertour als speciale muzikale uitvoering met het Noordpoolorkest in 2019. Ook produceert en presenteert hij sinds 2013 regelmatig blogs voor het tv-programma VARA’s Vroege Vogels.